Typy vína:

Stolové vína obsah cukru v hroznách do 16g na 1liter
Akostné vína obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 16g-19g na 1 liter
Kabinetné vína obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 19g- 21g na 1 liter
Neskorý zber obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 21g- 22g na 1 liter
Výber z hrozna obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 22- 25g na 1 liter
Bobuľový výber
obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 25g- 29g na 1 liter
Hrozienkový výber obsah cukru v hroznách od 29g na 1 liter
Slamové víno obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter
Ľadové víno obsah cukru v hroznách od 32g a viac na 1 liter

 

Typy vína a prívlastok

Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere, sa vína delia do niekoľkých kategorií. Obecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne, tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. Kvalitu vína ovplyvňuje i rada ďalších faktorov ako je obsah kyselín, bezcukornatý extrakt a podobne.