Typy vína:
Stolové vína | obsah cukru v hroznách do 16g na 1liter |
Akostné vína | obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 16g-19g na 1 liter |
Kabinetné vína | obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 19g- 21g na 1 liter |
Neskorý zber | obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 21g- 22g na 1 liter |
Výber z hrozna | obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 22- 25g na 1 liter |
Bobuľový výber |
obsah cukru v hroznách v rozmedzí: 25g- 29g na 1 liter
|
Hrozienkový výber | obsah cukru v hroznách od 29g na 1 liter |
Slamové víno | obsah cukru v hroznách od 27g a viac na 1 liter |
Ľadové víno | obsah cukru v hroznách od 32g a viac na 1 liter |
Typy vína a prívlastok
Podľa kvality hrozna, presnejšie podľa obsahu cukru v hrozne pri zbere, sa vína delia do niekoľkých kategorií. Obecne sa dá povedať, že čím vyšší obsah cukru v hrozne, tým kvalitnejšie víno z neho možno vyrobiť. Táto poučka však neplatí vždy. Kvalitu vína ovplyvňuje i rada ďalších faktorov ako je obsah kyselín, bezcukornatý extrakt a podobne.